miercuri, 6 februarie 2013

Cochilia si continutul ei - melcul

Cochilia reprezinta un con calcaros de forma concava, spiralat in sens invers fata de acele de ceasornic, formand 3 – 4 spire.
Este acoperita de un invelis subtire denumit cuticula sau periostracum, care confera culoarea exemplarului.
Este despartita prin ganglioni pozitionati de-a lungul mantalei, tegumentul, care acopera masa viscerala.
Cochilia este alcatuita din 3 straturi principale, periostracumul extern ce contine un compus organic denumit conchiolin, cel de-al 2-lea strat, ceva mai gros e format din 3 straturi de carbonat de calciu cristalin bazat pe o matrice organica.
Stratul aflat la interior este cunoscut drept sidef, fiind baza de colorare a perlelor, fiind intalnit mai ales la molustele marine. structura cochiliei este un impaienjenis proteic de grosime 1-2 mm, impregnat cu carbonat de calciu (98 – 99%).

Detine o deschidre ale carei muchii sunt cunoscute drept peristom, nefiind prea bine format si nici calcifiat pana la stadiul in care melcul devine adult.
La maturitate, melcilor li se formeaza o muchie sau o buza.
Din totalul greutatii melcului, cochilia reprezinta o treime.
Deschiderea melcului poate sa prezinte uneori o membrana denumita operculum.
Aceasta se poate detecta atunci cand melcul este in hibernare sau se odihneste.
Cresterea cochiliei nu este regulara.

Formarea cochiliei este influentata de un numar de factori ce include tipul hranei, disponibilitatea, temperatura si mediul relativ, hormonii de crestere, culoarea si designul de baza fiind predeterminate genetic.
Pot aparea variatii, fiind influentate de hrana si de temperatura, dar si de predispozitia genetica pe care un crescator il va putea manipula apoi.
Melcii mari imperecheati cu altii de acelasi talie, vor produce melci si mai numerosi dupa cochilie poate fi citita varstamelcului si gradul de maturitate la care a ajuns.
Atunci cand melcului i se formeaza buza, corpul este format din 3 parti: capul, piciorul si masa viscerala capul cuprinde 2 perechi de tentacule, cele 2 tentacule oculare fiind localizate deasupra, iar cele 2 tentacule mici care servesc pentru pipait sunt situate dedesubt.
Gura se afla sub tentacule si contine 1 dinte de forma circulara si limba sau radula (organ de masticatie la gastropode) care e acoperit de un dinte sub forma de corn.
Falca superioara este in frapt un dinte continuu utilizat opentru taierea si curatirea hranei in gura.
Melcii isi consuma hrana prin miscari de razuire la nivelul radulei, limba ca o pila care contine si dintii macina alimentele prin miscarea limbii inainte-inapoi.
Orificiul genital este localizat pe partea dreapta in spatele capului. scrotul, continand si vaginul, penisul si sageata calcaroasa se afla in interiorul acestui orificiu.

PICIORUL

Piciorul sustine corpul si permite melcului locomotia.
Exista 2 deschideri practicate in regiunea superioara a piciorului in apropierea buzei sau muchiei cochiliei; una dintre acestea reprezinta orificiul respirator, cealalta fiind anusul.
Forma locomotoare a melcului este regulata, o miscare de alunecare continua.
Melcii produc o sputa (un amestec de proteine apa/mucus) prin care corpul se umezeste inlesnind locomotia.
Aceasta sputa ajuta in protejarea melcului impotriva parazitilor si iritantilor.
Mucusul este produs pe toata lungimea corpului, permitand indepartarea iritantilor.
Producerea mucusului reduce cantitatea de evaporatie de pe suprafata corpului melcului. sputa este compusa in mare parte din apa, aceasta fiind cauza pentru care melcii sunt mult mai activi in timpul sau dupa ploaie sau in conditii de umezeala.
Acest mediu este cel mai prolific pentru melci, inlesnindu-le deplasarea.

MASA VISCEARALA

Masa viscerala contine organele respiratorii, circulatia, digestia si reproducerea.
Masa viscerala este inglobata in cochilie, acesta fiind invelisul ce protejeaza organele vitale in fata oricarui pericol.
Sistemul respirator incvlude plamanul alcatuit din capilare care pompeaza oxigenul in sistemul circulator.
Circulatia la melc se realizeaza printr-un sistem sangvin deschis prin care sangele nu urmeaza o curgere liniara prin tuburi, ci una dispersata la nivelul tesuturilor.
Astfel, sangele ajunge in cavitatile corpului. sistemul digestiv porneste de la nivelul capului, continua cu gura, esofagul si gusa, stomacul si apoi intestinul, partea finala fiind anusul localizat inaintea cavitatii mantalei.
Melcul detine un sistem nervos foarte bine dezvoltat.
Creierul este compus din multi ganglioni contopiti ce inconjoara masa cavitatii bucale. sistemul nervos periferic ce porneste de la creier este conectat cu organele senzitive, adica ochii si organele de simt pentru miros si echilibru. Sistemul nervos ajunge pana la peretele melcului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .