luni, 7 octombrie 2013

Cresterea melcilor

Melcul de livadă (numit în Franţa melcul de Burgundia, Helix pomatia) este o specie de melci.
Are o cochilie de până la 5 cm înălţime şi aprox. 4,5 cm diametru. Este răspândit în toată Europa, cu excepţia zonelor nordice, şi preferă arbuştii ca landşaft, în poienele luminoase de la liziera pădurilor, în livezi şi parcuri. Este erbivor şi se hrăneşte cu plantele mici şi proaspete, dar şi cu viţă-de-vie. Acceptă şi rămăşiţe de plante, iar pentru a-şi menţine cochilia sănătoasă, consumă săruri de calciu. 


Este activ din primăvară până la primele zile cu temperaturi negative, când se pregăteşte de hibernare. Dormitează până în martie într-un culcuş aflat la aprox. 30 cm sub pământ, pe care, de regulă, nu şi-l schimbă. În timpul somnului, se închide ermetic în cochilie cu ajutorul unui „dop” calcaros, cu atât mai gros cu cât e mai rece vremea. Trăieşte 7 8 ani, perioadă care poate atinge 20 ani dacă nu este mâncată de prădători. 

Helix Aspersa Maxima ( Gros gris ) – melcul de gradina maro, originar din coastele Marii Mediteraneene ( in special Franta si Spania ). La maturitate melcul adult cântareste aproximativ 25g.

Marime 40 – 55 mm. Se poate creste in ferma de melci.
In aceleasi conditii, melcii din aceeasi specie ar putea sa creasca cu viteza diferita. Pentru ferma se recomanda sa alegeti doar melcii mari si cei mici sa fie vanduti. Astfel in doua sau trei generatii dimensiunea melcilor va creste considerabil.
Hibernarea melcilor
 
 
 
Melcii vor intra in starea de hibernare daca temperatura scade sub 6-7 grade Celsius. De notat ca la 0 grade sau mai putin melcii vor muri. Unele specii vor hiberna si daca vor fi mai putine ore de lumina pe zi.

Melcul se va pregati dinainte de hibernare. Intai vor cauta o ascunzatoare: fie se vor ingropa la 3-6 cm adancime de la suprafata solului, fie vor gasi mici deschideri sub pietre. Apoi vor inchide deschiderea cochiliei cu o membrana numita operculum. Operculumul este o secretie care se intareste la contactul cu aerul.

In perioada de hibernare melcul va inceta orice activitate a tracului digestiv si sistemul respirator va lucra la minim.

Melcul va rezista in starea de hibernare pana la 6 luni. In aceasta perioada melcul va folosi propriile rezerve de hrana si va slabi considerabil.

Se pare ca hibernarea joaca un rol important in capacitatea melcilor de a se imperechea si de a depune oua urmatorul sezon. Studiile facuta arata ca hibernarea este obligatorie pentru crearea unei noi generatii de melci de calitate mai mare.

In fermele acoperite pentru hibernare alegeti melcii cei mai mari care si-i puneti in niste cutii de plastic perforate care vor fi pusi intr-un loc racoros cam de 5 grade Celsius cu umiditatea de 85%. Sistemul de iluminare va fi setat la 6 ore de lumina pe zi si 18 ore de intuneric. Nu aglomerati melcii in cutii si asigurati-va ca cutiile au o buna aerisire pentru a preveni imbolnavirea melcilor.
 
Majoritatea diferentelor de crestere se datoreaza factorilor de mediu, inclusiv densitatea lor. Oricum, chiar daca aceste diferente pot fi genetice poti creste la fel de bine melci mari si cu o crestere rapida decat unii mici.
 
Mai multi factori pot influenta cresterea melcilor si anume: densitatea populatiei de melci, stresul (melcii sun foarte sensibili la zgomot, lumina, vibratii, conditii mizere, hranire neregulata, atingerea lor), mancare, temperatura si umezeala precum si tehnologia de crestere.
Helix aspersa are nevoie de cel putin 3-4 % calciu in sol sau alte surse de calciu pentru o crestere buna, insa majoritatea melcilor au nevoie de mai mult calciu decat 
Helix aspersa. Scaderea de calciu va micsora rata cresterii si va cauza subtierea cochiliei. 
Calciul poate fi pus intr-un vas pentru mancare sau poate fi imprastiat pe jos astfel incat melcii sa poata manca cand vor. 
Hrana este singura lor sursa de calciu. In lipsa ei melcii pot ataca zidurile, pot manca zugraveala sau noroi in cautarea calciului. 
La melcii tineri marimea cochiliei nou formata depinde de marimea oului avand in vedere ca ea se dezvolta din membrana de la suprafata. 
 
Odata cu cresterea melcului se dezvolta si cochilia. 
Cochilia va dezvolta o buza de intarire la deschiderea ei, aparitia acesteia aratand ca melcul este matur, iar cochilia nu va mai creste. Cresterea este limitata de marimea cochiliei, atata timp cat greutatea corpului unui melc variaza chiar si in conditii de umiditate 100%. Rata cresterii variaza considerabil la fiecare populatie in parte.

Marimea adultului care e legata de rata cresterii, de asemenea variaza si ea, desi cei care cresc repede sunt si cei mai mari. Ouale de la melcii mari sunt mai sanatoase si tind sa creasca mai mult.

Mediul uscat duce la inhibarea sau chiar la oprirea cresterii.
Cand atmosfera devine prea calda si uscata melcii devin inactivi, se inchid in cochilii si dormiteaza pana cand vremea devine din nou umeda si mai racoroasa.
Unii melci dormiteaza in grup in copaci, pe pereti etc., se "sigileaza" la suprafata inchizandu-si si dezchizatura.
 
Cei care cresc Helix aspersa au realizat ca sunt 5 pasi si anume: reproducerea, clocirea, dezvoltarea, ingrasarea si in final maturizarea. Cutiile au peretii din lemn cu margini bine definite, sol cu rame (pentru a purifica solul) pe fundul lor vegetatie, tigle curbate care sa asigure un acoperis, alimentatoare si jgheaburi de apa. Aceste cutii pot fi afara sau pentru a avea rezultate mai bune se pot pune in sere atata timp cat serele nu depasesc temperatura normala si nu sunt prea uscate.

Un cercetator a afirmat ca in cutiile aflate afara la fiecare melc s-au mai produs inca 7 tineri, pe cand in sere cate 9-12. Cercetatorul a constatat ca in conditii mai bune fata de acelea pe care le-a avut fiecare melc crescator ar fi produs cate 15 melci tineri.
Tarcul unde melcii trebuie ingrasati poate fi afara sau in sere.

Temperaturile ridicate din timpul verii si umezeala insuficienta pot duce la stoparea cresterii melcilor sau la aparitia unor malformatii, aceasta fiind o problema mai mare pentru sere, cand soarele poate supraincalzi cladirea. Un sistem de stropitori (unul obisnuit sau unul horticol) poate furniza umiditatea.
 Fiti siguri insa ca apa in exces poate fi drenata. Tarcurile pentru ingrasare pot contine bucati de plastic greu, atarnate de margine, sprijinite de un raft lasand doar varful sa atinga solul. Fiecare bucata de plastic are 10 cm. Aceste bucati de plastic ofera posibilitatea melcului de a se odihni si de a se ascunde.
Alimentatoarele pot fi puse pe un raft care suporta si bucatile din plastic. Pune un strat de nisip si un strat de humus cu rame pe fundul tarcului.

Ramele vor ajuta la curatarea picaturilor de grasime ale melcilor. Poti pune melcii care vor cloci vara viitoare intr-o camera racoroasa pentru hibernare pe timpul iernii.
Apoi pe la 1 aprilie muta-i in tarcul pentru maturizarea lor. Daca ai mai multe tarcuri pentru ingrasarea lor pune-i pe fiecare separat: mici, medii si mari. Nu pune mai mult de o treime pe m2 din tarc. 
 
Cum melcii pierd din greutate in timpul verii, unii crescatori nu tin stocul dupa greutate ci dupa numarul lor. Pentru Helix aspersa 10-12 melci pe m2 este maximul. Tarcurile pentru crestere pot fi construite la fel ca si cele pentru ingrasare sau cele pentru ingrasare pot fi folosite pentru crestere dupa ce au fost colectati melcii maturi. Colecteaza cativa si pe restul lasa-i sa creasca.
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .