miercuri, 6 februarie 2013

Hibernarea la melci

Ciclul de viata al melcului include o perioada de hibernare.

Atunci cand temperaturile ajung la 6- 7°C concomitent cu scaderea perioadei de insolatie zilnica, melcul isi va intrerupe activitatea, pregatindu-se pentru un somn prelung pe tot parcursul iernii. Combinarea dintre scurtarea duratei unei zile si scaderea temperaturilor reprezinta indicatorii care determina pregatirea pentru lunile reci ce vor urma.
Melcul se va ingropa in sol la o adancime de 3-6 cm sau se va ascunde in crapaturi sau sub roci, etc ; melcul isi acopera deschiderea cochiliei cu o membrana care ii protejeaza pe parcursul hibernarii. Membrana ce acopera cochilia se numeste operculum.
Aceasta este o secretie ce se intareste prin contactul cu aerul, acoperind intreaga deschidere.
In aceasta perioada digestia se intrerupe datorita absentei hranei, astfel incat si schimbul de gaze se reduce la minimum.

Metabolismul melcului este incetinit la un nivel de hibernare care dureaza 6 luni.
In acest rastimp melcul recurge la rezervele proprii de hrana si pierde din greutate simtitor cu cat perioada aceasta se prelungeste.

Unii melci nu supravietuiesc datorita varstei inaintate sau conditiilor murind in decursul hibernarii.
In Australia, temperaturile in anumite zone de pe Coasta de Est nu sunt atat de scazute precum cele din emisfera nordica, asa incat melcii pot ramane activi si creste in timpul lunilor de iarna. Helix aspersa este intalnit in regiuunea subtropicala din Queensland unde temperaturile din timpul iernii permit cresterea si dezvoltarea melcilor, desi informatiile furnizate de australieni (simpson 1990) indica ca nu este cazul.
Hibernarea joaca un rol semnificativ in ceea ce inseamna capacitatea de crestere a melcului, de dezvoltare si de reproducere (Jean-Claude Bonnet 1990). Studiile realizate au indicat ca perioada de hibernare este obligatorie pentru a obtine exemplare de calitate buna.

Melcii care au fost selectati pentru monta in sezonul ce urmeaza sunt plasati in cosuri din plastic perforate, fiind depozitati intr-o camera racoroasa ce mentine temperatura la un nivel constant de 5°C, in conditiile unei umiditati de 85%.
Este necesara prevederea spatiului cu un sistem de iluminare programat sa functioneze intr-un ciclu de 6 ore lumina diurna si 18 ore intuneric.

Cosurile pot fi suprapuse cu intercalarea unei table de lemn intre randuri pentru a permite ventilarea.
Mentinerea unei ventilari corespunzatoare este esentiala in supravietuirea melcilor aflati in hibernare.
O aerare buna in cosuri ajuta si in mentinerea unui nivel de umiditate ce indeparteaza daunatorii si bolile ce ar putea ataca vietuitoarele aflate in acest mediu inchis.
Aceasta valoare nu este mare comparativ cu cantitatile produse in alte tari in care productia anuala totala a unor ferme de melci se masoara in tone.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .