duminică, 24 februarie 2013

Hranirea la melci

Melcii consuma cantitati importante de hrana; aceasta reprezinta pana la 40% din greutatea intregului corp in decursul a 24 ore, mai ales in timpul perioadei sale de activitate.

Melcii vor consuma mult mai ales in timpul primaverii daca mancarea este la discretie, pentru a compensa pierderea de greutate datorata perioadei de hibernare.
Melcii sunt legati de teritoriu si vor ramane tributari locului daca acolo gasesc suficienta hrana.
Crescatorul de melci trebuie sa le asigure dispunerea hranei cu dispersare teritoriala pentru ca acestia sa nu fie obligati a-si cheltui energie deplasandu-se dupa hrana.

Procedand astfel, rata de crestere este sporita si rezultatele sunt mai bune decat cele ce se obtin in conditii de salbaticie. Fermele de melci din intreaga lume folosesc hrana preparata special de unele firme ce activeaza in industrie. Hrana este asemanatoare nutreturilor folosite la gaini, aparand ca tablete.

Cerinte nutritionale si regimuri de alimentatie Pentru un crescator de melci ce doreste sa obtina productie la nivel comercializabil, ii este necesara folosirea unei formule care sa-i asigure intregul complex nutritional necesar, pentru a obtine o crestere rapida si o greutate a corpului produsului maxima.

 Dupa multi ani de cercetari sustinute, si dincolo de utilizarea multiplelor formule disponibile pe piata, s-au descoperit principalele ingrediente ce trebuie incluse pentru a obtine o dieta echilibrata capabila sa imbunatateasca capacitatea animalului de a transforma hrana ingerata in cantitatea maxima ce ridica greutatea, dupa cum rezulta din formula:

Nivel de proteine 10 – 16%
Vitamina A – 4000 de unitati internationale per kg
Vitamina B1 – 3,75 mg/kg
Vitamina D – 900 UL/kg
Vitamina E – 11 mg/kg
CaCO3 (30 – 40% Ca) sub forma de faina de calcar
Bicarbonat de fosfor.

Nivelul de proteine din hrana indica cantitatea de nutreturi pentru rata de greutate: cu cat nivelul de proteine este mai mare, cu atat mai repede melcul va creste in greutate. includerea vitaminelor si mineralelor in formula de alimentatie a melcilor este necesara mentinerii cresterii si digerarii proteinelor, iar nivelul de calcar este important pentru dezvoltarea cochiliei mecului, dar si in ceea ce priveste rata de crestere.

Hrana ingerata de Helix Aspersa – consum mediu zilnic
Stadiul Greutate [gr] Grame de hrana zilnica
Perioada de crestere 0,5
3
5
0,04
0,07
0,1
Hibernarea
Debutul
10 0,36
In timpul hibernarii 10 0,1

NB: Nu toti melcii vor consuma aceeasi cantitate de hrana zilnic, asa incat tabelul prezinta doar cantitatea medie consumata de 1 melc in 24 de ore. 2.15.

Tipuri de hrana pentru melci

Crescatorul de melci poate sa isi prepare singur hrana pentru melci, daca urmeaza liniile directoare ale ghidului nutritional, dar are la dispozitie si produse agricole comercializate care respecta formula de baza. Tabletele pentru gaini care se produc in Australia sunt foarte asemanatoare cu cerintele de alimentatie necesare a fi intrunite in cazul melcilor, insa acestea trebuie sfaramate in praf fin pentru ca melcii sa nu consume prea multa energie in procesul de masticatie. Tabletele sfaramate pot fi folosite ca hrana atat pentru melcisori cat si pentru melci. Melcilor nu trebuie sa le fie administrate alimente ce contin antibiotice sau hormoni ce stimuleaza cresterea.
Mai jos sunt indicate 2 formule de alimentatie pentru melci ce au la baza tabletele pentru gaini:

1. terci fript: 7% tarite, 52% cereale, 16% soia, 18% sorg, 7% faina de calcar (40% Ca).
2. Tablete pentru gaini zdrobite in straturi ce contin: 5% faina de peste, 10% cereale, 15% soia, 20% sorg, 43% orz, 7% faina de calcar (40% Ca).

Cele 2 formule indicate trebuie macinate si amestecate temeinic inainte a le fi administrate melcilor. Acestora trebuie sa le fie disponibila o cantitate de mancare necesara pentru 2-4 zile. in mediul melcilor, igiena este un termen imperios necesar a fi mentinut la cote inalte pentru a impiedica patrunderea daunatorilor sau infectiilor, asa incat jgheaburile de alimentare vor trebui curatate in permanenta.
Pentru curatarea lor se poate folosi o solutie slaba de hipoclorit de sodiu, dar acestea trebuie apoi clatite bine cu apa pentru a fi elminata orice urma de substanta chimica, ca dealtfel orice reziduu ramas capabil sa omoare melcii.
O estimare precisa realizata in urma cercetarilor realizate in Franta, indica pentru obtinerea a 1 kg de melci, ca necesara o cantitate de 1,7 kg hrana uscata. Aceasta cifra foloseste in calculul necesar oricarui intreprinzator dornic sa isi infiinteze o ferma de melci.

Dincolo de acest consum, melcii se vor hrani si cu vegetatia aflata in suprafata pepinierei si in cea destinata cresterii. practicarea unei culturi variate va asigura diferentierea dietei melcilor, precum si locuri de adapostire, daca lungimea plantelor difera. Nu se pot utiliza sub nici o forma spray-uri chimice sau de praf pentru vegetatia plantata, deoarece ar putea afecta sanatatea melcilor, putand cauza chiar decesul acestora.
Melcii vor iesi noaptea sa se hraneasca deoarece umiditatea si scaderea temperaturii sunt potrivite niveluli necesar acestora pentru a se activa, fiind in aceasta erioada aparati si impotriva pradatorilor. Jgheaburile de alimentare trebuie sa fie acoperite de catre panourile din cherestea necesare melcilor pentru a se odihni in timpul zilei, deoarece orice umezeala ce va ajunge la hrana o va deteriora si aceasta nu va mai fi consumata de catre animale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .