duminică, 24 februarie 2013

Imperecherea la melci

Melcul este considerat hermafrodit deoarece detine atat organe genitale masculine cat si feminine. Chiar si asa melcul produce oua fertile hermafrodite doar prin fertilizarea incrucisata realizata in urma imperecherii a 2 melci.

Dupa imperechere, ambele exemplare vor putea sa depuna oua fertile.
In timpul sezonului de imperechere ce debuteaza in primavara, melcii se cauta unul pe celalat, se miros si se musca usor intre ei si apoi se impreuneaza pentru un timp de 7 ore, fata in fata in plan orizontal. se inteapa unul pe celalalt cu o substanta bogata in calciu de mai multe ori, dupa care punga ce contine vaginul si penisul permite indoirea unui organ in celalalt. Operatiunea este similara cu ceea ce se petrece la oameni, sperma care este eliberata fiind stocata in canalul feminin. La acest moment, glanda genitala nu elibereaza nici un zigot.

De indata ce imperecherea s-a realizat si cei doi melci se despart, partea masculina este absorbita lasand loc partii feminine sa se dezvolte. spermatozoizii parasesc sacul copulativ si se indreapta prin tractul genital pentru a impregna oualor eliberate de glanda hermafrodita. Daca melcilor li se creaza conditii optime de reproducere – temperatura, lumina si umiditate, atunci timpul mediu pana la depunerea oualor este de 5 – 10 zile. Melcul este capabil si chiar se imperecheaza de mai multe ori intr-un sezon, atata vreme cat intruneste conditii favorabile de alimentatie. Pentru Helix Aspersa s-a determinat ca durata pana la o noua imperechere este de 15 zile.

Depunerea oualor la melci

Pentru a depune oua, melcul isi sapa o groapa si se adaposteste la o adancime de 4 – 9 cm. Acolo isi va depozita ouale si apoi va parasi locul. Conditiile pentru un sol adecvat prevad ca acesta sa fie faramicios si umed dar nu saturat, iar in tuburi de plastic concave va trebui sa existe amestec nutritiv din cel mai bun. Ouale sunt de forma sferica si translucide, de culoare alba si cu diametrul cuprins intre 3 – 4 mm. Melcul isi depune ouale in gramezi, in cantitate medie de 40 – 130, aproximativ fiind 70 – 90 bucati.

Clocirea oualor depinde de temperatura din sol, de umiditatea si compozitia acestuia. Daca aceste conditii sunt intrunite, melcisorii care sunt foarte mici dar indeplin dezvoltati, vor prinde viata in 18 – 21 de zile. Tabelul ce urmeaza indica relatia intre timpul de incubare a oualor si efectul temperaturii. Ouale sunt extrem de fragile si trebuie manipulate cu mare grija. Aceste oua de melci pot fi si chiar sunt consumate.
Pe piata acestea se comercializeaza sub denumirea de Caviar frantuzesc.

Temperatura Timp de incubare
10°C 35 zile
15°C 26 zile
18°C 24 zile
20°C 18 zile

In tabel se regasesc timpii de incubare pentru Helix Aspersa, desi in unele situatii s-a demonstrat ca clocirea oualor se poate realiza si intr-un interval de 10 zile. Ouale depuse de melc nu se vor cloci toate in acelasi interval de timp. Diferenta dintre oua poate fi de 1 zi, dar pot exista si cazuri in care apare o diferenta de 14 zile pana la ivirea ultimului melcisor dintr-un lot de oua. Motivele acestei variatii nu sunt cunoscute pana in acest moment. incubarea Se utilizeaza 2 metode de incubare pentru a facilita clocirea oualor.

Metoda 1:
Aceasta metoda reprezinta cea mai simpla si mai rapida cale de incubare. Containerele ce contin oua sunt acoperite cu o foaie rigida din plastic si sunt dispuse in cadrul fermei intr-o zona destinata special observarii procesului de clocire. Pentru a inlesni clocirea oualor, 2 – 3 cm de deasupra amestecului de culcus sau din nisipul de rau sunt indepartate dar nu pana se descopera ciubul de oua. Dupa ce melcii ies din cochilie, raman 1 – 2 zile in apropierea locului pana sa iasa la suprafata, unde vor incerca sa se prinda de partea inferioara a acoperisului din plastic al containerului.


Metoda 2:
Cea de-a 2-a metoda de incubare a oualor de melci presupune indepartarea acestora din mediu prin aruncarea de apa dezmortita pe suprafata.

Ouale sunt extrem de fragile si de aceea trebuie manipulate cu grija. De indata ce sunt colectate, ouale se dispun pe farfurii transparente de unde se transporta catre o cutie de incubare in care se mentin pana la clocire. Cantitatea de oua recomandata a fi dispusa pe farfurie este de 15 grame. in continuare apare o diagrama precum si proprietatile pe care trebuie sa le detina o cutie de incubare.

Cu ajutorul conditiilor de mediu favorizante, coeficientul de incubare pentru ambele metode prezentate este: numarul de melcisori / numar de oua depuse – 80%. Cea de-a 2-a metoda necesita mai mult timp si este mai costisitoare, dar permite un control mai bun asupra mediului in care ouale se clocesc. indepartarea oualor

Pentru a reusi sa se indeparteze melcisorii de pe folia de plastic ce acopera containerul, se poate utiliza o perie moale cu care acestia se transfera in containerul adecvat. se mai poate folosi si un razuitor in acest scop. Aceasta activitate trebuie realizata zilnic pe masura ce se mai clocesc ouale, deoarece melcisorii tind sa se manance intre ei daca sunt lasati nesupravegheati un timp mai lung. Melcisorii sunt si ei extrem de fragili si pot fi cu usurinta lezati sau omorati in timpul operatiunii de transfer.


Mutarea trebuie efectuata incet si cu atentie pentru a nu creste rata mortalitatii prin aceasta procedura. Containerele adecvate depozitarii si transferarii catre pepiniera, sunt realizate dintr-un material care permite schimbul de gaze. Practica fermierilor prevede utilizarea unui container din cherestea / furnir. Acestea sunt plasate pe podeaua pepinierei, la intervale prestabilite, capacele sunt indepartate pentru a permite iesirea melcisorilor in noul lor mediu fara repeziciune.

 Este recomandat transferul melcisorilor in pepiniera cat mai repede dupa ce sunt colectati, pentru a nu induce in randul acestora stress ori pentru a evita sansele de sufocare.

4 comentarii:

  1. Îmi cer mii de scuze că vă fac o mică observație, referitoare la o impardonabilă greșeală de ortografie, la un agramatism repetat în modul cel mai deranjant posibil, mereu și mereu în textul Dvs. referitor la reproducerea melcilor (cu tot respectul pentru afacerea Dvs. cu melci, domeniu de care sunt interesat, ajungând cu navigarea pe internet la blogul Dvs.): Substantivul ”ou” la plural ”ouă” nu se poate articula corect românește decât în următoarea formă corectă gramatical în limba română: ”ouălor”. Vă rog foarte mult să corectați, pentru sufletul meu de bun român dus la școala elementară în clasa a V-a, formele incorecte din textul Dvs., forme agramate total care mă atacă la lingurică pentru forma articulată plural a substantivului românesc ”ou”. VĂ ROG FOARTE MULT SĂ CORECTAȚI FORMA GREȘITĂ folosită în mod repetat, deosebit de deranjant în textul Dvs. de mai sus. Vă mulțumesc cu respect,

    RăspundețiȘtergere
  2. Nui nimic. Mai bine? Ser ca am reperat toate greselile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara ! Nu va suparati pentru deranj dar asi intreba unde asi putea vinde melci am in gradina foarte foarte multi melci ma puteti suna la telef.0741598263

    RăspundețiȘtergere

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .