miercuri, 6 februarie 2013

Managementul melcilor

Fermierii din intreaga lume au facut experrimente cu diferite tipuri de aranjamente de productie timp de cativa ani.
Cautarea unui sistem ce se bazeaza pe minimizarea timpului de munca si cresterea veniturilor economice pentru aceleasi cheltuieli financiare.
Este o preocupare constanta a acelora implicati in cresterea in ferme a melcilor, dar si a membrilor comunitatii stiintifice academice inalt calificati.


Exista 3 sisteme indelung folosite in prezent:

1. EXTERIOARE 

Acest tip de crestere a melcilor este derulat exclusiv in exterior, melcii fiind dispusi in zone imprejmuite, plantate cu diferite specii de vegetatie selectata dupa potentialul de a fi folosite ca sursa de hrana.
Melcii sunt lasati sa creasca, sa se reproduca oarecum in mod nesupravegheat pana cand sunt recoltati. sistemul a fost adoptat de italieni si majoritatea melcilor aflati pe piata in acest moment sunt obtinui prin acest sistem.
Ferma de melci italiana acopera suprafete insemnate 2,5 ha sau chiar mai mult.
Timpul de munca necesar si materialele sunt mentinute la un nivel minim si de aceea se obtin avantaje economice comparativ cu alte sisteme de ferme de melci despre care se va vorbi in cele ce urmeaza.
Neajunsul este ca melcii sunt recoltati in cele cateva luni din sezonul de crestere si cantitatea de produse care pot fi asigurate pentru piata va fi astfel redusa.

2. INTERIOARE

Sistemul presupune realizarea unor camere climatizate in care melcii isi petrec timpul in conditii de parametrii atent monitorizati ce faciliteaza un mediu optim pentru reproducerea lorsi pentru crestere. Melcii sunt hraniti cu un amestec comercializat de catre producatorii de nutreturi, amestec ce include compozitia nutritiva recomandata fiecarui stadiu de dezvoltare a vietuitoarelor.
Cresterea in ferme la acest nivel implica o mare investitie initiala, melcii si mediul in care traiesc acestia trebuind a fi monitorizat permanent, necesitand prezenta supravegherii de catre om pentru cele 7 zile ale saptamanii. Metoda interiaora a fost cercetata in Franta in mod extensiv pentru 20 de ani.
Acest tip de crescatorie este necesar datorita anotimpului rece din emisfera nordica, care se manifesta sever, productia melcilor fiind astfel intrerupta temporar.
Cresterea in interior a melcilor a permis producerea pe intreaga durata a anului, generandu-se astfel o continuitate in aprovizionarea pietei cu produse proaspete.

3. INTERIOARE / EXTERIOARE

Asa dupa cum rezulta si din denumire, acest sistem inglobeaza cateva dintre practicile de management ale celor 2 sisteme amintite anterior.
Mediul de reproductie si cel de incubare sunt realizate in regim interior, in timp ce faza de crestere se petrece in exterior. sistemul permite crescatorului producerea pe intreaga durata a anului, produsul sau fiind prezent pe piata in permanenta.
Aceasta metoda de crestere este indelung adoptata in Franta unde se practica de multa vreme.
Metoda este aplicabila si in Australia deoarece climatul de care se bucura regiunea sudica a coastei de est este temperat iar extremele de temperatura nu ridica probleme la fel de mari ca cele din Europa. suprafata de inmultire este astfel realizata incat crecatorul poate controla mediul in asa fel incat temperatura exteriaora sa nu modifice deloc programul prestabilit.
La fel se intampla si in cazul incubatiei, melcisorii putand sa se hraneasca si sa creasca in voie, fara a suferi din pricina conditiilor vitrege din mediu care ar putea intrerupe rata de crestere preconizata. suprafata de crestere este acoperita complet de un material inchis care fereste melcii de razele solare, vant sau grindina, precum si plantele aflate in perimetru si care conmstituie hrana populatiei de gastropode.
Aceasta metoda de realizare a fermei si managementul ei asigura detinatorului ei cel mai mare avantaj prin combinarea celorlalte 2 sisteme, fiind astfel cel mai bine de adoptat pentru Australia.
Factori de mediu controlul umiditatii si al temperaturii, a luminii, trebuie sa fie in permanenta realizat.
Acesti factori si un mediu sanatos sunt coordonatele esentiale pentru derularea procesului reproductiv la melc, jucand un rol insemnat si in clocirea oualelor depuse de melci.

UMIDITATEA

Melcul trebuie sa-si menxtina un echilibru permanent intre apa din tesuturi si umiditatea relativa a mediului pentru realizarea unor condditii optime de reproducere si de crestere.
Melcul este capabil sa absoarba si sa elimine apa prin porii aflati in piele, acest comportament declansandu-se imediat functie de conditiile la care este supus.
Esecul in cresterea melcilor poate surveni daca nu sunt intrunite in permanenta conditiile de umiditate necesare.

TEMPERATURA

Controlul temperaturii reprezinta un alt factor critic capabil sa influenteze activitatea melcului.
Helix aspersa prefera conditiile de 20°C, la o temperatur depaseste 30°C acesta isi va inceta activitatea prin secretia unui mucus ce inchide cochilia cu un acoperis temporar denumit operculum.
Acest comportament se petrece si in cazul in care temperaturile scad sub 6°C, iar la 0°C melcul isi va intrerupe orice functie, putand chiar sa moara.

LUMINA

Lumina influenteaza comportamentul melcilor in relatie cu anotimpurile, asa inct in raport cu procesul reproductiv reprezinta un factor important care este necesar a fi controlat.
Dupa mai multi ani de observare atenta si de cercetare realizata de profesori eminenti si de zoologi, au fost determinate regimurile de lumina si de temperatura, precum si nivelele de umiditate pentru a se realiza conditii de optim pentru crestere si inmultire.
In tabelul ce urmeaza sunt indicate formulele optime Pentru conditiile atmosferice necesare favorizarii reproducerii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .