duminică, 24 februarie 2013

Pepiniera

Acest mediu prezinta un climat controlat cu o structura destinata special cresterii melcilor in stadiul lor juvenil. Acest mediu trebuie sa inlesneasca o rata optima de crestere si sa asigure un mediu sigur pentru melcisorii foarte vulnerabili.

Cea mai intalnita structura folosita ca si cadru pentru procesele de imperechere si inmultire a melcilor are forma de iglu si este potrivita si ca pepiniera.
 Podeaua pepinierei este formata din pamant preparat dinaintea introducerii melcisorilor cu ajutorul unei sape rotative manuala; sunt multe firme ce produc astfel de ustensile care sunt absolut necesare a exista in recuzita unui crescator de melci. inainte de utilizarea sapei rotative pentru pregatirea solului, acesta trebuie tratat prin aplicarea de carbonat de calciu necesar pentru asigurarea nivelului de pH in sol intre 6 – 7,5. Kituri pentru testarea pH-ului din sol se pot achizitiona de la orice magazin cu destinatie gospodareasca, fiind usor de utilizat si furnizand rezultate instantanee.

Costul de procurare nu este mare dar este recomandata achizitionarea lor. Aplicarea unui fertilizant complex in sol in momentul pregatirii acestuia este importanta pentru asigurarea unor conditii bune plantelor ce se vor insamanta. Prin introducerea viermilor in solul pepinierei se realizeaza aerarea si drenajul solului, asa incat acestia vor constitui o alta etapa in prepararea suprafetei. Viermii asigura si mentinerea curateniei in pepiniera prin aceea ca proceseaza evacuarile melcilor, introducand in sol nutrienti.(este vorba despre micro, viermi de pamint bine cunoscuti de acvaristi) l De indata ce solul a fost corect preparat, acesta se poate insamanta.

Lista ce urmeaza indica tipurile de plante potrivite melcilor ca hrana pe parcursul timpului pe care acestia il vor petrece in pepiniera. Nu trebuie practicata o monocultura agricola in mediul pepinierei deoarece acest demers ar face ca plantele sa fie mai usor expuse daunatorilor sau infestarilor. se recomanda intercalarea plantarii unor tipuri de culturi potrivite melcilor pentru a asigura si o varietate de hrana acestora si pentru a scadea probabilitatea afectarii cu daunatori sau boli. l secara, lucerna, trifoi, coltunasi albi, toate varietatile de salata verde, ovaz, patrunjel, grau, mazare, sfecla alba, varza, fasole, spanac. De asemenea orice tip de plante cu frunze moi ce nu contin un nivel ridicat de alkaloizi pot fi inglobate in cultura ce se insamanteaza.

Pepiniera poate avea orice structura, atata vreme cat fermierul poate controla zona cu ajutorul diferitelor aplicatii mecanice. Descrierea pepinierei cu melci si a componentelor acesteia care sau dovedit a fi utile, sunt enumerate in paginile ce urmeaza:

Materiale necesare constructiei pepinierei cu melci:
  • Tevi galvanizate (cadru) n
  • Folii din plastic (suportul interior al suprafetei). Plastic termorezistent de 150 microni.
  • Folie de izolare cu bule (stratul median al suprafetei); diametrul bulelor = 32 mm.
  • Folie din plastic anti UV (stratul exterior al suprafetei); grosime folie 200 microni.
  • Material de umbrire la 70% (strat final al suprafetei). Un sistem de sprinklere ce poate dispersa picaturi de 130 microni.
  • Un higrometru.
  • scanduri din cherestea netratate de lungime 2 m si latime 30 – 40 cm.
  • Jumatati de caramizi sau blocuri de beton: 12 cm x 8 cm.
  • Conducta din PVC de Ø100 mm taiata pe lungime in 4 si in sectiuni de L = 1 m, folosita ca jgheab pentru alimentare.
  • sistem de incalzire, folosit in cazul in care temparatura scade sub 8°C pe perioada sederii melcisorilor in pepiniera.
  • Un sistem de cronometrare pentru controlul si monitorizarea sistemelor de alimentare cu apa / de sprinklere.
  • Gard electric de tip banda. Este format din 4 – 6 benzi de otel dispuse la interval de 3 - 4 mm intre ele. Un dispozitiv anti-evadare presupune alimentarea cu curent intre 4 si 12 volti, 4 – 6 V in cazul melcisorilor.
  • Blocuri de pavaj din beton de 30 cm2, pentru a indica clar lungimea pepinierei. si rumegusul poate fi folosit in acest scop.
  • Folie din fibre de ciment cu latime de 60 cm.

Exista firme care produc suprafete de crestere a melcilor in pepiniere pentru comercializare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .