marți, 26 februarie 2013

Prepararea si procesarea melcilor pentru comert

   Prima etapa in pregatirea melcilor pentru a fi consumati de catre om presupune curatirea lor cu tarate de grau sau de cereale, ovaz.
Aceste produse s-au dovedit a fi agentii purificatori datorita procentului mare de purgatori continuti capabili sa grabeasca evacuarea din sistemul digestiv aoricaror urme de hrana.
Melcii trebuie supusi purificarii pentru 3 zile, dupa care urmeaza 2 zile in care sunt infometati pentru a elimina complet continutul sistemului digestiv. in ultimele 2 zile, apa va fi furnizata in mod regulat prin intermediul sistemului pentru a mentine melcii in stare activa astfel incat sa colaboreze in procesul de purificare.



Sistemul de purificare a melcilor dupa selectarea si colectarea melcilor potriviti a fi pregatiti pentru comercializare (avand intre 30 si 40 mm), acestia sunt dispusi in containere foarte bine curatate (galeti mari din plastic cu capac ), in care sunt practicate gauri pe suprafata inferioara pentru a permite evacuarea rezidurilor. Containerele sunt cladite intr-un cadru care le sustine.
Reziduurile eliminate se colecteaza printrun sistem de de rigole inclinat care usureaza drenarea. si containerele sunt dispuse sub un anumit unghi, cuprins intre 15 si 20 de grade, pentru a permite eliminarea excesului de apa si a reziduurilor. Containerele trebuie asigurate in cadru pentru a nu se rasturna si pentru a usura indepartarea si curatarea lor.
Capacele sunt indepartate in momentul amplasarii in cadru, ramanand un mare gol ce va fi acoperit apoi cu o plasa din plastic cu gauri de 1 cm.
Acest acoperis trebuie asigurat impotriva evadarii melcilor, in urma fortarii acestuia prin impingeri repetate.

Cand containerele sunt deteriorate pronuntat si sunt murdare datorita curatirii melcilor, acestia vor trebui mutati intr-un spatiu provizoriu pana le va fi curatata garsoniera la care se vor reintoarce. sistemul de purificare trebuie amplasat intr-un spatiu in care climatul poate fi controlat (daca temperatura interiaora creste peste 28°C sau scade sub 6°C, melcul isi va intrerupe activitatea) si nivelul umiditatii trebuie sa ramana la 80% pentr ca activitatea de crestere sa se deruleze in conditii optime. includerea unui sistem automat de ceata va fi necesara, acesta trebuind sa functioneze imediat dupa lasarea intunericului pentru a incuraja melcii sa se hraneasca.
Acest sistem de alimentare cu apa ajuta si pentru mentinerea umiditatii la nivelul dorit, precum si pentru a asigura cantitatea de umeazeala necesara adaparii melcilor.
Hrana animelelor se distribuie dupa ce sistemul de alimentare cu apa se activeaza in timpul intunericului.

Ratele de depozitare in containere depind de marimea acestuia.
Pentru un container de 25 l, cantitatea de melci ce va fi depozitata pentru perioada de purificare este de 70 – 90 exemplare. suprapopularea va scadea capacitatea de hranire a melcilor si va crea si probleme de igiena in interiorul containerelor.
Transformarea melcilor in escargot pentru a pregati melci vii pentru a fi utilizati in bucatarie, toate echipamentele si ustensilele utilizate trebuie sa fie realizate din otel inoxidabil, iar suprafata de lucru trebuie sa intruneasca cerintele mentionate prin Codul National de Construire si de Amenajare a Capacitatilor de Productie Alimentara. in cele ce urmeaza sunt prezentate 2 sisteme de preparare si procesare a melcilor.



Nr. 1.
  • a) Indepartati membrana existenta de-a lungul deschiderii coc\hiliei
  • b) Cufundati melcii vii in apa pana sunt complet acoperiti
  • c) Adaugati in apa o jumatate de ceasca de sare si un sfert de cana de otet, pentru fiecare 50 de bucati de melci.
  • d) Tineti melcii in aceasta solutie pentru 4 ore (mucusul pe care il elibereaza va colora apa in alb).
  • e) Apa trebuie schimbata de mai multe ori in timpul celor 4 ore.
  • f) Limpeziti melcii in apa curgatoare pana cand se indeparteaza tot mucusul.
  • g) Puneti melcii in apa rece la foc pana cand apa fierbe.
  • h) Fierbeti melcii timp de 8 minute.
  • i) Aruncati melcii in apa rece si strecurati.
  • j) Cu ajutorul unei furculite indepartati melcul din cochilie (furculita se impinge inauntru dar nu in asa fel incat sa strapunga cochilia pe o alta parte. in acest moment melcii sunt pregatiti pentru congelare (timp de 6 zile) sau pot fi inghetati pentru o perioada de 3 luni.

Nr. 2
  • a) Puneti melcii intr-un vas ce contine apa fierbinte.
  • b) Adaugati 100 ml otet sau 200 ml suc de lamaie la fiecare 50 de melci.
  • c) Fierbeti melcii rapid in aceasta solutie timp de 3 minute.
  • d) Strecurati.
  • e) Limpeziti melcii sub apa rece pana cand ii raciti.
  • f) Cand sunt raciti complet, melcii se pot indeparta de cochilie (invartiti si trageti melcul din cochilie printr-o miscare continua).
  • g) Puneti melcii intr-un vas cu apa rece.
  • h) Melcii fara cochilie se pun in apa proaspat fierbinte in care se adauga aceleasi cantitati de otet sau suc de lamaie.
  • i) Fierbeti pentru 8 minute.
  • j) Aruncati melcii in apa rece.
In acest moment melcii sunt gata pentru a fi congelati sau inghetati.
Melcii pot fi depozitati in caserole de plastic care sunt etichetate conform legislatiei.

Observatie: Ca in cazul oricarei pregatiri culinare, igiena este un factor important a fi respectat si in acest caz. spalarea mainilor, purtarea de imbracaminte de protectie si a mastii pentru par sunt recomandate. Trebuie impusa o politica antifumatori conforma cu reglementarile guvernamentale pentru locurile de munca.

Compozitia nutritiva a carnii de melc Helix Aspersa reprezinta o sursa excelenta de hrana nutritiva. Carnea are un continut sarac in colesterol sau grasimi, incluzand in schimb multe vitamine si minerale necesare unei diete sanatoase si echibrate. Compozitia nutritiva bruta a melcilor prezentata in continuare a fost pusa la dispozitie prin amabilitatea Bancii de Date in Nutritie din Franta si se refera la 100 gr carne de melc destinata consumului uman.
  • Energie [kcal] 80,5
  • Proteine [g] 16
  • Apa [g] 79
  • Fibre [g] 0
  • Grasimi [g] 1
  • Carbohidrati [g] 2
  • Magneziu [mg] 250
  • Calciu [mg] 170
  • Fier [mg] 3,5
  • Vitamina A 1,5 %
  • Vitamina C 1,5 %
  • Zinc, cupru, potasiu, iod [urme]
Carnea de melc contine 9 din cei 10 amino acizi esentiali corpului uman.
Retete pentru pregatirea melcilor ofera posibilitatea consumarii acestora atat ca supa, cat si ca tigva.
Unii producatori colecteaza ouale de melci pe care le comercializeaza ca o forma de caviar.
Modalitatea de alimentatie, de preparare si de pregatire a melcilor pot afecta compozitia nutritionala prezentata anterior.
De exemplu, ficatul si hepatopancreasul contin mare parte din vitaminele si mineralele savurate de europeni ca fiind cele mai gustoase parti ale melcului; aceste parti sunt indepartate insa in prepararea melcilor pentru conserva, fiind inglobate in alte produse.
Sar putea sa iti placa si :
1158$/luna
pana la 2000$/luna
timp pierdut degeaaba

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .