duminică, 24 februarie 2013

Suprafata de crestere

Aceasta zona este destinata exclusiv cresterii si ingrasarii melcilor, dupa ce acestia au locuit 2-3 luni in pepiniera.(dupa ce au stat in carantina actiune obligatorie ori de cite ori se aduc melci noi) solul zonei de crestere este pregatit in acelasi mod ca si acela al pepinierei. Este necesara introducerea viermilor de pamant, precum si plantarea vegetatiei adecvate. Amplasarea de panouri din cherestea netratata si de jgheaburi pentru alimentare sunt necesare si in aceasta zona, diferenta apare doar prin cresterea distantei dintre ele.

Selectati pentru a fi introdusi aici ar trebui sa aiba deja o greutate de 3 – 5 grame, desi ar putea fi adusi chiar si exemplarele ce cantaresc abia 1 gram daca pepiniera este prea aglomerata. Densitatea de melci recomandata este de 250 – 350 melci la 1 m2. suprapopularea zonei ar inhiba si ar scadea rata de dezvoltare a melcilor, putandu-le provoca chiar si probleme de sanatate ce pot avea consecinte grave pentru fermier. Baza zidurilor aceste suprafete este realizata fie din ciment fibros, fie din alt material rezistent: beton sau tabla subtire.

Materialul este inglobat in pamant la o adancime minima de 30 cm, reprezentand astfel o beriera pentru animalele cunoscute ca se hranesc cu melci. Cele mai insemnate pradatoare pentru crescatoria de melci sunt reprezentate de rozatoare, pasari carnivore, reptile: serpi, soparle, broaste, insecte: furnici, carabusi. si zona de pepiniera este expusa acelorlasi pericole. Pericolul se va inteti daca nu se adopta aceasta masura. De la nivelul pamantului, catre nivelul acoperisului, in interiorul structurii se foloseste un strat de protectie din plastic dur si rezistent. La acoperis se prevede un gard electric pe tot perimetrul interior al zonei, pentru a contracara tentativele de evadare ale melcilor. sistemul de antievadare descris pentru suprafata pepinierei trebuie ajustat sa fie alimentat cu curent de tensiune 6 – 12 V.

Materialul de umbrire cu un coeficient de 50 – 70% se dispune deasupra gardului situat la 2 inaltime de la sol, distanta necesara mentinerii unui spatiu de miscare a fermierului in interiorul zonei. Acoperisul exterior al zonei trebuie sa fie realizat fie din materialul de umbrire (metoda recomandata), fie dintr-un impaienjenis de fire realizat pentru a tine la distanta pasarile, si pentru a domoli viteza vantului ce strabate perimetrul. Melcii sunt expusi vanturilor puternice care nu le sunt prielnice, expunere fata de care ei reactioneaza prin incetarea hranirii si cautarea modalitatilor de adapostire pentru a scapa de conditiile climatice adverse.

Acoperisul (din material inchis) va trebui montat si pentru a preveni sau scadea cantitatea de grindina ce cade pe pamant si care ar putea rani exemplarele, zdrobi cochiliile sau chiar sa ii omoare. sistemul de sprinklere este identic cu cel utilizat pentru pepiniera, ce utilizeaza un temporizator si un higrometru pentru masurarea umiditatii relative a suprafetei. se poate intocmi un regim de furnizare a apei care sa se combine cu conditiile de clima: ud si rece, fierbinte si uscat, cald si umed, programul depinzand de acesti factori dar si de momentul zilei: in conditii de uscaciune, sistemul poate fi activat foarte devreme dupa amiaza pentru a mentine nivelul de umiditate / umezeala. in functie de intervalul temporar pana la care se intuneca, sistemul va trebui activat cu 1 sau 2 ore inainte, pentru a se asigura o umiditate suficienta la nivelul solului care sa usureze miscarea melcilor atunci cand ies sa se hraneasca pe intuneric. Umiditatea ajuta melcilor si pentru a bea apa.

Helix Aspersa nu este un bun inotator, astfel putandu-se ineca daca ajunge intr-un container in care se afla lichid la un nivel de 2 cm inaltime a coloanei. Un parau continu de apa ce se desfasoara asupra corpului lor vor induce un stress pana la nivelul la care melcii se vor retrage in propriile cochilii. La fel ca si la pepiniera, placile de cherestea netatata vor folosi ca adapost si loc de recreere pe timpul zilei. Hrana asigurata in aceasta zona trebuie mentinuta departe de umezeala, fiind acoperita, pentru a nu o imprastia sau a-i deteriora aspectul. Jgheaburile de alimentare trebuie sa fie curatate si foarte bine sterse intre 2 mese, la fel ca si in cazul pepinierei.

Melcii aflati in zona de crestere vor consuma aproximativ 1 gram de mancare uscata / zi, programul de hranire putand fi planificat pentru 1 saptamana imediat dupa ce regimul a fost stabilit, pentru a observa atent comportamentul de hranire si nivelul de consum. Daca hrana se deterioreaza sau isi modifica aspectul, trebuie indepartata imediat si inlocuita, iar regimul de alimentare va fi ajustat: la 3 – 5 zile, in loc de 1 saptamana. Calciul necesar a fi inclus in dieta melcilor poate fi distribuit in perimetrul sub forma de calcar, melcii consumand rapid cantitatile disponibile in sol. Melcii consuma o cantitate mica de sol in cadrul dietei, pentru a-si procura calciul.

Calcarul poate fi raspandit pe pamant in cantitate de 100 gr / m2. Melcii sunt foarte usor de stressat si de aceea orice interferenta in mediul lor trebuie facuta cat mai rapid si mai putin brutal. Este recomandata o examinare regulata a melcilor pentru a determina timpuriu orice urma de imbolnavire sau malformatii ce pot indica o infectie la nivelul intregii colonii. se propune utilizarea de manusi sau spalarea temeinica mainilor inaintea manuirii melcilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .