marți, 22 aprilie 2014

Trecerea melcilor la hibernare

La inceputul lunii octombrie se poate incepe procesul de hibernare. Trebuie sa restrangem numarul straturilor de reproducere folosite prin mutarea melcilor pe straturile destinate iernarii. Din numarul total de straturi destinate reproducerii doar 20 % reprezinta aceste straturi de hibernare.

- trebuie sa oferim o intretinere corespunzatoare straturilor de reproducere, curatarea vegetatiei, evitarea baltiri apei pe straturi, impiedicarea melcilor sa evadeze, indepartarea lor de pe plasa Helitex in fiecare dimineata si seara. Datorita cresteri densitatii melcilor unitatile de hranire se vor amplasa la distana de 1 metru una de cealalta.

- recoltarea melcilor se realizeaza dis de dimineata, atunci cand roua usureaza munca sau cu o ora doua inainte de apusul soarelui. Se aduna toti melcii chiar si indivizii care nu au ajuns la maturitate.
- pentru a ne usura munca, putem adauga obiete care atrag melcii: hatie alba, scanduri de lemn, cutii intoarse. Toti melcii recoltati se introduc in straturile de hibernare.

- vegetatia se tunde la 5-7 cm, se indeparteaza resturile vegetale, si se culeg toti melcii si se introduc in straturile de iernare. In caz de caderea brumei, melcii vor ramane fara protectie. Toti melcii trebuie adunati, hranirea cu concentrate continua pana nici unul nu ramane mutat pe stratuld e hibernare. Vor fi atrasi de mancare, ceea ce ne va permite sai adunam mult mai usor.

- melcii trebuie culesi mai multe zile la rand, chiar si din tarcurile depopulate. Multi dintre ei stau ascunsi si nu vom reusi sai adunam pe toti intr-o singura zi. De aceea va trebui sai hranim incontiunare, chiar si atunci cand credem ca nu mai sunt. In caz contrar cei ce vor ramane vor incersa sa fuga, sa caute mancare. În această perioadă pe straturile de hibernare trebuie realizate următoarele: se insistă pe furajarea cu concentrate de bună calitate, pentru a crea melcilor rezervele de lipide necesare pentru intrarea lor în hibernare într-o stare fiziologică corespunzătoare.

- durata de irigatie se reduce la o singura irigatie pezi, seara timp de 10-15 minute. In caz de seceta prelungita vom mari timpul de irigatie de la 15 la 25 de minute inainte de apusul soarelui. Daca noaptea temperatura este scazuta (4-5°C) iar ziua nu depaseste 15 °C si nu exista depunere de roua va trebui sa irigam dimineata in intervalul 7:00-8:00.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .